Automatic for the People

hoes R.E.M. Automatic for the PeopleBegin jaren 90, Seattle levert de ene na de andere gitaarband af. De commercie plakt er het etiket ‘Grunge’ op. Het immer eigenzinnige R.E.M., eveneens afkomstig Seattle, besluit het juist over een heel andere boeg te gooien. Ze komen met de CD ‘Automatic for the People’ (AftP): een sfeervol werk met warme melodieën waar zelfs strijkers niet geschuwd worden.

Puristen halen hun neus ervoor op, maar miskennen daarmee het vakmanschap van dit sterke album waarmee R.E.M. definitief doorbrak bij het grote publiek.
AftP was zelfs voor Grunge-icoon, tegen wil en dank, Kurt Cobain, hét voorbeeld van welke richting hij op wilde: mooie nummers schrijven, niet gevangen zitten in een bak met herrie omdat iedereen dat van hem verlangde. Het liep anders af.

Deze maand is AftP al weer 15 jaar oud. Om dat te vieren heeft Stereogum een ‘tribute’ samengesteld met covers. Het aanbod wisselt maar het is altijd verrassend om te zien wat anderen van al die overbekende nummers maken.

Luister en download als je dat wilt:

you should see the stereogum.com drive xv player here if you have flash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *