Tech Support

Bellen met Microsoft support

Tech SupportVoor wie het niet weet: na de installatie van een Microsoft-produkt, moet dit binnen een aantal dagen ‘geactiveerd’ worden, anders stopt het met werken. Bij dit activeren wordt de licentie-code via internet gecontroleerd en als de licentie als genuine wordt aangemerkt, kan het produkt gebruikt blijven worden. De hele procedure vergt slecht twee muisklikken en duurt korter dan een minuut. Prima, niks aan de hand.
Bij een belangrijke wijziging in de hardware, moet er opnieuw geactiveerd worden. Zo probeert MS te voorkomen dat hun produkt niet op meerdere PCs wordt geïnstalleerd, de licentie geldt immers voor één computer. Prima, begrijp ik ook nog.
De ellende is nu dat het activeren via het internet maar een paar keer mogelijk is; een ramp voor tweakers wier PC in een permanente staat van upgrade verkeert. Als de activatie niet lukt moet er gebeld worden met de MS activatie-computer en kan, middels een irritant lange procedure, het produkt vaak alsnog geactiveerd worden. Als dat niet lukt, komt er een levende stem van MS support aan de telefoon en dan wordt pas echt onplezierig.

Om te beginnen is het bellen alleen gratis (0800) voor vaste nummers. Mobiele bellers bellen een 020-nummer tegen normaal tarief. Hu? Eh, wie heeft er nog een vaste lijn tegenwoordig?
Bellen dus. Helaas wordt “mijn invoer niet geaccepteerd” en word ik verbonden met een support-medewerker. Dat blijkt een hyper gestressed meiske te zijn: “Ik kan u niet helpen, mijn systeem krijgt nu een update.” Ik onderdruk een ROFL! “Wilt u nog eens terug bellen?” Godmiljaar! Dat wil ik niet, maar ik moet wel hè.
Allez donders! Dus weer heel die procedure doorlopen maar… niet voor niks, het werd nog beter. Ik had genoegen een vrouw te treffen die met veel geluid haar eten zat weg te kauwen. Na de standaard begroetingen van haar training gaf ze eigenlijk geen antwoorden meer op mijn vragen. Slechts een bevestigend ja, ehmmmmm, een diepe zucht en daarna kauw- en smak-geluiden. Het werd ongemakkelijk, er vielen pauzes, er vielen érg lange pauzes. Op mijn vraag “Wacht u op mij of ik op u?”, kwam weer een “ja, ehmmmmm” die diepe zucht, gekauw en gesmak. Ik kreeg er lol in: de langste pauze die ik kon optekenen was 3,5 minuten! Uiteindelijk bleek de schat een fan van The IT Crowd: “probeert u uw PC maar eens te herstarten.”

Uiteraard hielp dat niks. Dus: poging 3! Weer die lange procedure (in een 2e scherm gelijk wat aandelen Telfort mobiel gekocht) en ha, contact! De wachttijden bij MS zijn zeer kort, dat moet ik ze na geven. De dame nu, nam mijn licentie-code tot zich en dacht dat er wel iets mis mee zou zijn: of ik maar contact wilde opnemen met mijn leverancier. Eh… nee. Ik heb hier de originele Microsoft hologram-sticker met de code lieverd, ik heb het produkt braaf op één PC staan en niemand anders kent de code. Bovendien is de leverancier een gerespecteerd Microsoft reseller… Helaas, iets anders kon ze me niet bieden. Klik, tuut-tuut-tuut.
In plaats van te ontsteken in blinde woede maakte een rare serene emotie zich van mij meester, een sensatie die ik nog nooit eerder had ervaren. Ik kreeg bijna een onbedwingbare behoefte om me bij de Apple-kerk aan te sluiten om samen met mijn happy happy exclusieve Apple vrienden anti-MS liederen te gaan chanten.
God (Steve Jobs) zij dank zit er geen Apple-store in de buurt, dus werd er wat gesnuffeld in de stinkende buizen van de interwebs. Voor wie het weten wil: start met admin-rechten achtereenvolgens

slui.exe 3
slui.exe 4

Nu werd de licentie-code wél geaccepteerd en Windows opnieuw geactiveerd. Ik was weer legaal en minstens een uur ouder, hoera!

p.s.: Misschien moeten we niet al te hard zijn voor de jongens en meiskes van de support, ze krijgen soms heel wat te verduren.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *