DBC

DBC? Van de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “DBC’s zijn beschrijvingen van medische handelingen waar de betrokken partijen een vaste prijs voor hebben afgesproken. Zo spreken zorgverzekeraars bijvoorbeeld voor een knieoperatie een prijs af met ziekenhuizen. Met deze afspraken krijgt de marktwerking in de zorg een stimulans. Dat is nodig om meer inzicht te krijgen in de budgetopbrengsten enerzijds en geleverde prestatie en bijbehorende kosten anderzijds.”

OK dan. Ik heb tamelijk slechte ogen en gebruik contactlenzen om normaal te kunnen zien. Hoewel ik sinds 1987 probleemloos lenzen draag, laat ik beide kijkers één keer per jaar controleren bij de oogartsen van mijn ziekenhuis, Franciscus Roosendaal.
Onlangs kreeg ik een brief van het ziekenhuis, afdeling oogheelkunde. Lees mee en verbaas uzelf:

“Per 01-1010-2005 is de manier waarop ziekenhuizen hun facturen uitschrijven veranderd: vanaf die datum wordt gebruik gemaakt van het DBC-systeem (Diagnose Behandel Combinatie).
Voor u als drager van contactlenzen van de Oogartsen Maatschap Roosendaal, betekent dit, dat u voor een controlebezoek aan onze contactlensspecialiste(s) een bedrag van ± €109,00 gaat betalen […] ”

Alle goden, ik vloekte de kat in de gordijnen en het behang van de muren! Wat is dit voor een gelul? Voor wie dat niet weet, de bewuste controle duurt hooguit enkele minuten. Je doet een leestest voor beide afzonderlijke ogen, men kijkt met een lampje in de ogen (controle bloedvaten van de oogbol) en met een contrastvloeistof en UV-licht wordt de vloeistofstroom onder de lens bekeken. Dit alles, inclusief het genieten van de altijd doorschijnende ziekenhuiskleding van de assistente, duurt nog geen 10 minuten! En dat moet 109 Pleuro kosten? Da’s snel verdiend! Maar leest u verder met mij mee, dit verhaal krijgt een onverwachte wending….

O Euro in de ogen

“Wij zijn van mening dat dit bedrag buiten proporties is, maar helaas kunnen wij er in de huidige situatie niets aan veranderen. Wij hebben daarom besloten de contactlenscontroles uit de financiële administratie van het ziekenhuis te halen en deze onder te brengen bij de Oogartsen Maatschap Roosendaal contactlenspraktijk.
Concreet betekent dit dat een controle contactlenzen €15,00 gaat kosten. […] Eventuele verdere controles binnen 6 maanden na betaling zijn bij dit bedrag inbegrepen.”

Woehoe! Een dikke pluim! Door uit de onzin van de DBC te stappen ben ik als klant niet alleen 94 Pleuri goedkoper uit, de eventuele bijbehorende nacontroles zitten ook nog in die €15,- (was anders weer 109,-). En blijkbaar kán het dus allemaal kostendekkend voor dat geld.

Welkom in de waanzin van 2005 en de mafia van de zorgverzekeraars.
Verder commentaar overbodig dacht ik zo. Lees alleen het citaat van het Ministerie van VWS nog eens: “Met deze afspraken krijgt de marktwerking in de zorg een stimulans” …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *