Jezus is een stofzuiger?

De 10 Geboden

Jezus is een stofzuiger?Journalist Nico Haasbroek gaat, in de rubriek Hollands Dagboek in de NRC, undercover naar Lourdes. In de inleiding naar het dagboek noemt hij De Tien Geboden achterhaald en heeft dan ook Nico’s Toen Geboden opgesteld:

 1. Besef dat de mens tot alles in staat is.
 2. Iedereen heeft het recht op vrijheid.
 3. Stop met zinloos geweld.
 4. Wees beter voor het milieu.
 5. Streef naar meer gelijkheid en minder hebzucht.
 6. Bureaucratie dient bestreden te worden.
 7. Trek ten strijde tegen de fanatici in deze wereld.
 8. Ontwikkel u tot wereldburger en toon uw internationale solidariteit.
 9. Verbeter de wereld begin bij uzelf.
 10. Wees minder bang en twijfel vaker.

Wat vindt u; Laat het leven zich sowieso wel leiden door 10 geboden, of is uw eerste gebod dat er geen geboden zijn? Uw seculier en religieus fanatisme kunt uw hieronder opbiechten.

One Comment

 1. De 10 achterhaalde geboden zijn volgend jaar minder achterhaald dan die 10 hypegeboden van Haasbroek. Wat een flutleefregels zeg. Nummer 1 is op wel heel veel manieren uit te leggen. Is het liberaal of macchiavelistisch bedoeld? Volgens nummer twee is gevangenisstraf illegaal. Volgens nummer 3 bestaat er zinvol geweld. Nummer 4 roept alleen de vraag op: beter dan wat? Nummer 5 is geen gebod, is er echt niks belangrijkers te verzinnen dan nummer 6? We hebben het hier wel over het vervangen van eeuwenoude leefregels waarvan sommige nog best actueel zijn, mocht je van leefregels houden. 7 spreekt zichzelf tegen. 8 spreekt 7 tegen, wereldburgers trekken niet ten strijde. 9 is wel een heel gênant cliché, als je niet tien geboden kunt verzinnen doe het dan niet! 10 vind ik wel aardig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *