ROILA

De Robot-fluisteraar

ROILAJabami. Ondanks wat halfslachtige pogingen in het verleden, zal de robot niet meer weg te denken zijn in ons dagelijks leven. Samen leven kan natuurlijk pas als er gecommuniceerd kan worden, bij voorkeur door te spreken. Geavanceerde robots, zoals Honda’s speeltje Asimo, kunnen al wel simpele commando’s leren en herkennen maar een ‘gesprek ‘ is nog niet mogelijk. Dat komt omdat robots nog te dom zijn / ‘wij’ nog te dom zijn om een robot te kunnen maken die slim genoeg is.
De oplossing komt misschien van de TU Eindhoven. Daar is men bezig met met ROILA (Robotic Interaction Language): een soort van robot-Esperanto, een taal met 850 woorden en rudimentaire grammatica, een taal die makkelijk te leren is door de mens en geoptimaliseerd is voor de stemherkenning van robots.

Wat gelijk opvalt is dat er geen onderscheid wordt gemaakt in verleden en tegenwoordige tijd, geen vervoegingen en lidwoorden. Zo ontstaat een opmerkelijk ‘indianentaaltje’:

You are a good person
Bama wopa tiwil
(You good person)

I really liked to know you
Pito loki jifi bati bama
(I love know you)

ROILA is beschikbaar onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported License, dus iedere tech head kan er zelf mee aan de slag. Voor Ja tvoi sluga ja tvoi rabotnikis (nog) geen Roilanees beschikbaar.

– – –
Edit: Fillempje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *