Dood gaan, hoe voelt het?

Herfst: buiten is grijs, donker en koud. Als de blaadjes vallen is dat altijd goed te zien aan de familieberichten in de kranten: rond deze tijd gaan we massaal uit de wind liggen.
Maar hoe is het eigenlijk om dood gaan? Vroeg of laat komt het er toch van, we kunnen dus maar beter goed geïnformeerd zijn.

Gelukkig heeft NewScientist heeft een paar mogelijkheden op een rij gezet in een ware Death special! Bijvoorbeeld verdrinken: het is mix van paniek en worsteling waarbij men telkens kopje onder gaat. Overlevenden beschreven het alsof de borst schroeit en scheurt wanneer het water in de luchtwegen loopt. Daarna maakt de paniek plaats voor een soort gevoel van kalmte en rust (door het zuustof tekort).

Lijflogje: Helaas kan ik het laatste uit eigen vroege ervaring bevestigen. Na de laatste mislukte poging om me vast te grijpen aan het gras van de slootkant, werd allemaal heel sereen en kreeg ik een gevoel van tevredenheid en berusting… en plots was daar die hand die me gelukkig uit de sloot trok! Vervolgens waren er nog losse flarden dat ik thuis was bij de vrouw die me redde en vooral van de ambulance met sirene. Dat was me een partij leuk “woo.. ziekewage…”. Het is waar: kinderen leven in het moment en vergeten gelukkig snel.

Verder beschrijft NewScientist de dood door: hartaanval (het meest populair), bloedverlies, brand, elektrocutie, vallen (van een hoogte), de strop, dodelijke injectie en explosie (drukverlies). Vredig overlijden in je slaap staat er niet bij. Jan Wolkers was altijd al een eigenwijs buitenbeentje.

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *