olietemperatuurmeterdingesanzeiger

Olie temp meter test

Motorrijders, veel grappen en sterke verhalen. De ultieme grap om de mishandeling van motor goed te praten is natuurlijk:  “Warm Rijden? Is in de fabriek al gedaan joh!” Waarschijnlijk vergaat het lachen dan na een tijd; slechte prestaties, een hoog olieverbruik, beroerd starten: een voortijdig versleten motorblok en een dure revisie zijn het resultaat.

De meeste moderne motorfietsen zijn tegenwoordig ‘watergekoeld’. Helaas bevat het dashboard vaak slechts een temperatuurmeter voor de koelvloeistof, terwijl de olie een veel betere indicatie geeft van de bedrijfstemperatuur van het motorblok.

Goed nieuws voor de aftermarket-boeren! Zij bieden dan ook diverse oplossingen om deze tekortkoming te lijf te gaan. Vaak moet er dan een modificatie gedaan worden aan de zuur geleende motorfiets, bijvoorbeeld het boren van een gat voor een sensor in het carter of de olie-aftapplug of bij het oliefilter. Voor de minder grote helden als wij, is er ook een meter die eenvoudig op de plaats van de cartervuldop gedraaid kan worden.
Ons testteam ging flux aan de slag; de lege flessen werden terug gebracht om budget vrij te maken en de internets werd aangezet.

olietemperatuurmeterdingesanzeiger
olietemperatuurmeterdingesanzeiger

De Meter
Bij Motozoom werd de “md-olie-directmeter” besteld voor €39,95. Deze meter is beschikbaar voor de meest gangbare motorfietsen en dus van het type wat op het carter wordt geschroefd.
Vier dagen later werd de bestelling geleverd. Wat zat er in de verpakking? Uiteraard de oliemeter en een Duitse handleiding. Nu wordt hier veel Duits bier gedronken dus konden we het dus wel lezen maar een Neerlands vodje erbij was wel zo welkom geweest. Meer daar het zelfde ding bij het moederbedrijf van Motozoom, Louis Duitsland, slechts 29,95 kost.
De meter is vloeistofgedempt, en heeft aan de onderkant een metalen voeler (lengte verschilt per merk en model motor). Hij pastte prima (Yammie Fazer 600 2002), het monteren was letterlijk een minuut werk.

Testen
Rijden maar dus, want van praten wordt je niet heet. Wij zijn groot gebracht met 5-10-20 regel: na 5 km licht belasten, na 10km normaal rijden en na 20km zijn de olie en alle onderdelen in het blok op een optimale bedrijfstemeratuur. Voor olie is dat meestal zo’n 85 graden.
De eerste test: 15°C, bewolkt, geen wind: na 2km gestopt (controleren op lekken!), 25°C. Het aflezen is niet ideaal, er moet immers met het hoofd naar gedraaid worden en dus wordt er even niet op de weg gelet. Op een fiets met een volle kuip valt er waarschijnlijk sowieso niets te zien.
De meter sluit netjes af, geen lekkage, dus rijden we door: 5km, 30°C, 10km pas 40°C, en na 20km een schamele 55°C! Na nog wat plodderen over B-wegen kroop de meter richting de 60°C. Bij pittig snelweggebruik (foei!) maarliefst een twijfelende 65°C. De zo gewenste stand van 80-85°C wordt nooit gehaald, ook niet in de ritten daarna.
Goedverdoeme! Rijdt die Fazer nu al die tijd met een overgekoeld blok, of is die meter niet goed geijkt? Dat eerste is niet waarschijnlijk, het is immers geen sportmotor en ook snuffelen op de diverse fora leverde geen bekende klachten op. Bovendien blijft na 30km je naakte vel kleven op het motorblok dus warm wordt het allemaal wel. De meter zelf dan: van een pan kokend water kreeg ie het wel warm, netjes 100°C. Tja, zegt u het maar.

Conclusie
Als er vanuit gegaan mag worden dat de schaalverdeling op de meter correct is, en 60 graden dus echt 60 graden is, dan is bij deze motor het meetpunt niet optimaal. Maar maakt dat de md-olie-directmeter een miskoop? Dat niet. Elke indicatie voor de werktemperatuur van het motorblok is welkom, en de prijs is redelijk. Bovendien ziet het er wel geinig uit zo’n gadget op je brommer.

Waardering
+ Kwaliteit
+ Eenvoudige montage
– Aflezen gaat ten koste van de rijveiligheid
– Duitse handleiding
– Meting mogelijk niet precies
– In Duitsland een kwart goedkoper

bij waardering plusbij waardering plusbij waardering plusbij waardering minbij waardering min

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *