oranjezon hert

Oranjezon

Tussen Vrouwenpolder en Oost-Kapelle (Zeeland) ligt het natuurgebied Oranjezon. Het is een oud waterwingebied, zoals zoveel duingebieden, maar wordt niet meer actief gebruikt. Goed nieuws voor de natuur, de lage stukken konden weer vernatten en natuur (met wat hulp) weer zijn gang gaan. Wie de toegang neemt vanaf het Breezandstrand stapt binnen in een totaal andere wereld. Gelijk is duidelijk wat dit natuurgebied zo waardevol maakt; de afwisseling in het landschap, op dit kleine strookje langs de kust, is enorm. Zand, klei, veen, hoge gefixeerde duinen, zandige duinvalleien en natte stukken zorgen voor veel dynamiek en variatie in de plantengroei. Maar de natuur floreert niet zonder fauna, er stekkert dan ook van alles rond; Konikpaarden, reeën, uiteraard konijnen, veel vogels en er werd ook een heuse wilde kat gespot. Dit alles nauwlettend in de gaten gehouden door diverse buizerds.
Een natuurwandeling is eigenlijk een prima moment om die mobiel nu eens uit te zetten, maar dan mis je wel de SMS-service van Het Zeeuwse Landschap. Bij een duinvallei staat bijvoorbeeld een paal met de sticker “SMS Landschap 5 naar 3669 (gratis)”. Wie dat doet krijg als antwoord:

Erosie: door betreding van mensen en dieren ontstaan kale plekken in de duinen. De wind krijgt dan weer vrij spel en zorgt voor verstuiving van het zand.

Oranjezon is te vinden aan de Koningin Emmaweg 22, Vrouwenpolder. Het natuurgebied is alleen toegankelijk voor donateurs van Het Zeeuwse Landschap of na betaling bij kaartautomaat aan de entree aan de Emmaweg.

In het duingebied zijn vijf gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Klik hier voor het paneel dat bij de entree staat, met o.a. de kaart met de routes. Deze entree is aan het einde van de doodlopende deel van de weg (waaraan ook camping en Uitspanning Oranjezon liggen) die ligt tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle.
U treft er ook een een kleine expositie aan waar informatie over de historie en de natuur van het gebied wordt gepresenteerd. In het gebouw ernaast exposeren regelmatig diverse kunstenaars.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *