Raspberry Pi als mediaspeler

Omdat mijn geliefde Boxee Box wegens EOL uit de tijd begon te raken, werd er gezocht naar een nieuwe alles vretende mediaspeler. Natuurlijk kon ik een panklare oplossing kopen of een kneitergeile HTPC bouwen, maar ik wilde al een tijd iets met een Raspberry Pi doen. Voor wie het niet weet, dat is een computertje op bankpas-formaat ontwikkeld door de Universiteit van Cambridge voor educatieve doeleinden.

Aangezien de Raspberry Pi (Pi) zo goedkoop, energiezuinig, simpel maar compleet is, ging Nerdville er al snel mee aan de haal en zo verschenen er de meest bizarre creaties met een Pi als hart: weerbalonnen, een twitterende siddderaal, ruimtevaart, Ed Baarsen met garagedeuren, en vette emulator game console, etc, etc.
100% Geek-fap allemaal natuurlijk, maar het gaat nu om de Pi als basis voor een mediaspeler. Euh… een computer ter grootte van een pinpas, met een 700MHz ARM-processor (denk 300 MHz Pentium II, denk 1997, 512Mb RAM, en de het grafisch potentieel vergelijkbaar met en Xbox 1 (anno 2001) … een mediaspelert, gast echt?

Zeker, de Pi is inderdaad geen kaakdropper maar wel goedkoop, energiezuinig (stroomverbruik 600mA, via een 5V telefoonlader), dus geen lawaaiige stofaanzuigende ventilatoren, kan door een slimme hardware-versnelling prima full HD aan, heeft USB- en HDMI-aansluitings én er een versie van OpenELEC (OE) voor beschikbaar.
De Pi wordt geleverd als los onderdeel en kan zelf niks, niet eens booten. Dus voordat het een werkend ding wordt moet er nog wel wat bij. Ons zijn de luie, dus werd voor €57,- deze complete kit besteld. Een extra draadloos toetsenbord, zoals de Logitech K400, is handig maar voor het dagelijks gebruik van OE volstaan de diverse apps voor Android, iOS en Windows. Bovendien ondersteunt OE HDMI-link (CEC) zodat de mediaspeler zich laat bedienen met de afstandsbediening van de TV.

Tijd voor actie! Pi aangesloten, meegeleverde MicroSD gestoken en gás op die lollie. Binnen een kwartier is de OE-distro geinstalleerd en staat Kodi de eerste film te vertonen. Sweet! OE op de Pi werkt prima: al het materiaal speelt foutloos af zonder schokken. Maar gezien het beperkte rekenkundig vermogen van de Pi is het raadzaam je niet te verliezen in geile skins voor Kodi en om een eventueel een milde overclock toe te passen (wat de Pi prima kan hebben).

Valt er dan niks te minnen dan? Oja vast, maar voor een schijtprijs heb ik een prima ding voor mijn filmpjes en series, Youtubes, Uitzending Gemist, etc. Echte prosumers kunnen beter een dikke HTPC bouwen of een kant-en-klaar produkt bestellen, maar met een Pi hou je nog geld over voor *plop* en hamka’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *