Tomaat

Klein Geluk; schijfjes tomaat op een boterham met oude kaas.
Ach ja de tomaat, rond 1500 door de Spanjaarden uit de Andes naar Europa genomen.
Het is een groente, maar wat we eten is de vlezige vrucht. Hee, een tomaat is dus groente en fruit tegelijk! Dubbel gezond dus (hè Jos).
Als kind lustte ik geen tomaat. Ja ik was de boze droom van elke opvoeder, zo’n kind dat wel pinda’s lustte maar geen pindkaas, geen biefstuk at maar wel gek op was rundertartaar, een jongen die tomaat resoluut uitspauwde maar verzot was op tomatensoep.
En nog ben ik niet dol op tomaat. Maar zodra je het gaat combineren….. lekker hoor! Bijvoorbeeld in een salade met ui/knoflook/olijfolie, of als verse stukjes op stokbrood met fetakaas, even in de oven laten wonen en happen maar! En dus op de botorham met oude kaas.
T'maote
Vanwaar die revival bij mij? EKO-tomaten bij de super (Dirk). Mooie eerlijke tomaten, niet van die in Nederlandse kassen snel opgefokte Wasserbomben. Tomaten uit Nederland: kleur=perfect, groot? heel groot!, sappig: och mensen, hoeveel sap kan erin en niet te duur.
Maar haal eens een broodje met kaas/tomaat. De tomaat is dan gesneden in van die natte slappe plakken die je kaas snel doen veranderen in een weke massa met de bleekheid van een in formaldehyde bewaard snijlijk. Blèah.
Ja al dat veredelen en turbo kweken in kassen is funest voor de smaak gebleken. Ojaaaa…. de smaak, Daar ging het toch om. We zijn wat doorgeschoten in onze geïndustrialiseerde tuinbouw.
Dan mijn EKO-vriendjes: stevige smaakvolle tomaatjes met een stevig vel. Geen slap rode kledder die weggeslurpt moet worden maar de echte ‘bite’ van vruchtvlees en het knappen van het velletje al was het een knakworstje.
Waarlijk Klein Geluk; schijfjes tomaat op een boterham met oude kaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *