Woord van de Dag 31

‘Rouwkoe’

De laatste tocht van de overledene wordt tegenwoordig maar al te vaak weggestopt achter de geblindeerde ramen en het zicht ontnemend textiel van grote zwarte automobielen. De dood moet vooral niet zichtbaar zijn. Verdriet moet worden verborgen, onprettige zaken dienen te worden weg gestopt en louter te worden benoemd met verhullende eufemismen. Wij zijn bang voor de dood.
Hoe mooi was het toen hier laatst nog een echte rouwkoets met paarden voorbij kwam. De kist, met de rouwenden lopend er achter, ging op weg naar het kerkhof nog een laatste maal langs het huis van de overledene. Zo wil ik ook wel weggebracht worden.
Groot is de kans daarop echter niet. De rouwkoets is tegenwoordig een zeldzaamheid in deze koude tijd van haast, afstandelijkheid en betuttelende regels. Maar misschien wordt dat snel anders, het kan zelfs met minder letters: de rouwkoe. Koe? Ja, koe als in vrouwelijk rund. Ze heet Leentje en trekt de rouwkoets bij uitvaarten. Haar eigenaar gaat er vanuit dat een koe extra troost kan bieden: “Ook al ben je in de rouw, de koe is en blijft je trouw.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *