Bevers kijken in de Biesbos

Plots zien we een jong exemplaar zwemmen lang de waterkant, alleen zijn kopje steekt deels boven het water uit. Geen foto’s maken, fluistert Bas, laat ‘m eerst aan ons wennen.

Eind jaren 80 zijn er bevers, vanuit het Elbe-gebied, uitgezet in de Biesbos. Na een moeizame start hebben ze zich inmiddels verspreid over een groter stuk van Nederland. Het zijn schuwe schemerdieren, maar met geduld en een goede camera zijn ze prima te fotograferen. Langer dan op 21 juni kan de schemeravond niet zijn, ideaal dus om de beesten te gaan bekijken. We deden dat onder leiding van Bas Breetveld van de Fotosloep. Hij kent de Biesbos op zijn duimpje, kan je alles vertellen over fotografie en begrijpt hoe bevers rollen. Kort na vijven verlieten we de jachthaven bij Drimmelen. Per tocht gaan er maximaal vier passagiers mee. Het leek er even op dat we met een team van National Geographic op pad waren; wat een semi-professionals zeg, met dito toestellen en lenzen. Maar laat je daardoor niet afschrikken, alleen al het decor en de sfeer maken de tocht de moeite waard, zelfs als je geen foto’s maken kan. Al varend in een sloepje is het overigens nog best lastig platen, zeker met een dikke zoom en afnemend licht. Maar allez, fotograferen is leren omgaan met mislukkingen.

Na een ontgroenende bui op de Amer werd het mooi rustig zomeravondweer. De bevers worden pas rond acht uur ’s avonds actief, tot die tijd laat Bas mooie stukken van de Biesbos zien. De beloofde zeearenden gaven niet thuis, IJsvogels zagen we des te meer. Als het zo ver is gaat de stille elektrische motor aan en worden de regels doorgenomen: maak zo min mogelijk verstorende geluiden. Zodra er een bever gezien wordt wacht dan tot ie begint te knagen (heel goed te horen), dat betekent dat ie op zijn gemak is, begin dan pas met foto’s maken, geen hele series met klappende spiegelreflexen, doe het rustig aan. De Bevers stelden niet teleur, tijdens het wachten en speuren gingen koffie en koek rond en vermaakte Bas ons met zijn verhalen.
Half 12 waren we op de kant, een unieke ervaring rijker. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *