Grafzerk Maarsman

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:foto

Op het kerkhof van Kortgene, ik zocht de gedenkplaats voor de slachtoffers van ’53, kwam ik deze grafzerk tegen. Ik was getroffen door zowel het materiaal, als wel de slechte staat ervan. Vergankelijkheid, stof to stof… zeer intrigerend… ik ben later nog eens terug ben gaan met de camera.

De houten zerk, gezien de overlijdensdatum ± 60 jaar oud, staat in een rij van ‘kavels’ die louter nog genummerd zijn. Alleen bij nr. 923 stond nog dit exemplaar. Ik weet niet of destijds wel vaker hout werd gebruikt. Mogelijk kon men geen stenen zerk betalen, of was dit een tijdelijke markering van het graf, die onbedoeld definitief is geworden?

grafzerk Maarsman Kortgene
grafzerk Maarsman Kortgene

De tekst is deels vergaan, maar waarschijnlijk staat er:

HIER RUST

ONZE LIEVE MAN

EN VADER

A. MAARSMAN

HI —- SOLE —

GEB. 25 JAN -92-

OVERL. 13 JAN 194-

TE KORTGENE

Meer details zijn waarschijnlijk beschikbaar via de gemeentelijke administratie aan de hand van het kavel-nummer, maar het mysterie is wel mooi zo, de vergankelijkheid passend. Ik laat het rusten, zoals meneer Maarsman ook ooit beloofd is.

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Sander

  Beste,

  Dit is mijn opa, Adriaan Maarsman. Geboren in 1920/21 en overleden in 1946. Hij is 26 jaar geworden.

 2. Sander

  Beste Neut,

  Vandaag ben ik ook naar het graf geweest en helaas is de zerk nu ver vergaan en vrijwel onleesbaar. Is het mogelijk om hi-res foto(‘s) te krijgen van de grafzerk?

  Met vriendelijke groet en een hartelijke dank voor het fotograferen.

  Sander

  1. Neut

   Sander, ik ben niet zo bewaarderig. Staat de afbeelding online, dan wis ik meestal de originelen. Ik ga in ieder geval voor je zoeken. Als ik iets vind, mail ik je.

Geef een reactie