Mensch-Maschinen

Kraftwerk in 013

Kraftwerk speelde 1 juli j.l. in .

Gewapend met 4 laptops, toetsen en MIDI controle-apparatuur (de mobiele KlingKlang studio anno 2005), lieten de 4 Duitse ‘Mensch-Maschinen’ nog eens zien waarom de halve muziekwereld van nu, schatplichtig aan hen is en blijft.

die Roboter

De setlijst is de bijna de zelfde als die van de recente live-CD en – DVD. Of het moet zijn dat er veel meer ge├»mproviseerd wordt dan je op basis van de uitrusting zou verwachten. De hoofdlijn staat wel vast in de laptops, maar er wordt naar hartelust bijgeplakt, weggehaald, effecten toegevoegd veel meer live ingespeeld en geprogrammeerd dan ooit. Hierdoor krijgt elke nummer zijn eigen remix. Er wordt duidelijk geen voorgebakken stuk afgedraaid (wat je met de laptop setup en de complexiteit van de muziek wel zou verwachten).

Ik heb het allereerste concert (eigenlijk try-out), met deze setup, gezien in Gent 2003 en de geoliede show van 1 juli is een wereld van verschil met die van 2 jaar geleden. Toen ging er nog van alles mis (was best vertederend toen), nu is men heel zelfverzekerd met de spullen en ‘freakt’ men er van hartelust op los. Vorig jaar in Brussel had men alles goed onder controle maar was de regie vrij strak, nu was er veel ruimte tot improvisatie. De meeste nummers zijn weer wat verder doorontwikkeld (dan de laatste studio-versies) en het speelplezier straalt er van af.

013 bleek een prima gastheer voor Kraftwerk. Meestal vertoont het Robot-kwartet zich louter in de culturele metropolen over de wereld, maar de verrassende keuze voor Tilburg pakte goed uit.
Opvallend was te zien wat voor een apart gezelschap op een dergelijk concert afkomt. Kraftwerk is alles behalve main-stream en dat was te zien aan de bezoekers. Het 30+ thuiswonende lutser gehalte was extreem hoog, doorregen met een kralenketting van doorrookte (ex)studenten, een verdwaalde leraar Duits, soldeerboutkampioen zijnde bit-neukers en zowaar een enkele (zelfs zwangere!) vrouw. Ook de consul van Nerdistan had nog speling in zijn agenda zo te zien.
Zij beleefden in ieder geval een prima avond in deze intieme zaal: Kraftwerk was bijna aan te raken, het geluid was goed, de belichting was goed.

De Robots (of techno-opa’s) kunnen nog jaren mee. Moeten we nu weer 16 jaar wachten op een nieuwe studio plaat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *