Legitimeren bij stemmen

Plaatje idSinds ik stemgerechtigd ben heb ik slechts één keer verzuimd bij verkiezingen (overmacht). Niet dat dit mij een beter mensch maakt, maar ik wil ermee aangeven dat ik erg hecht aan het stemrecht. Ik vrees nu dat ik tot de thuisblijvers ga behoren. Het feit dat ik me moet legitimeren staat haaks op mijn beleving van vrijheid en het ‘feest van de democratie’.
In het verleden was legitimeren niet nodig, waarom nu opeens wel, wat is er veranderd? Ik heb een stempas wat op mijn naam staat, is dat niet voldoende? Vorm ik als stemmer een dermate bedreiging voor de openbare orde dat er gerede twijfel is aan mijn goede bedoelingen? De overheid lijkt haar burgers niet te vertrouwen, kan die burger haar dan nog vertrouwen? Dat lijkt me toch essentieel.
Hier op het dorp reken nog op de ons-kent-ons coulance en hoop zo de dans te ontspringen. Maar anders is het helaas… schapenkaas.

Edit:
De combinatie van stempas en een geldig legitimatiebewijs is ingevoerd omdat het nu mogelijk is overal in de gemeente te stemmen, in plaats van alleen bij het dichtstbijzijnde stemlokaal (via).
Mag ik dit onzin vinden? Ja, ik mag dit onzin vinden.
/Mart Smeets

Edit 2:
De vrijwilligers (raadsleden) wisten ook niet waarom er gelegitimeerd moest worden. Eh… zoek je dat niet uit dan, voer je wel vaker wetten uit zonder na te denken?
Afijn, hun meermaals uitgesproken sympathie en de toestemming om 0,5 seconde ritueel met het rijbewijs te wapperen waren genoeg me over te halen toch het gordijnloze stemhok te betreden.

One Comment

  1. In Roosendaal heb ik mij al meerdere malen “moeten”legitimeren !!! Ik heb gelezen dat een 86- jarige een identiteitspas moest aanschaffen om te kunnen stemmen ??? TOCH ga ik maar stemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *