Mentos “the Trash Maker”

Gast, Wat De Neuk?Groene thee heeft mogelijk een gunstige invloed op de gezondheid. Zo zou het onder meer de afweer versterken, en zelfs kanker kunnen voorkomen. Het lijkt me allemaal wat teveel eer voor getrokken bladersap, maar het is vast beter dan een glas frisdrank. Jammer dat het niet te zuipen is.
Wat fijn dus dat Mentos nu een kauwgum heeft die groene thee bevat: Pure Fresh! Na 3 verpakkingen PF weg gekauwd te hebben, het is op zich best een lekkere kauwgum, ben ik mijn pensioen-papieren nog maar eens gaan gelezen. Ik dacht al hard op weg te zijn om minstens 110 jaar te worden, en dat allemaal dankzij de groene thee in de kauwgum.

Helaas, toen ik de verpakking eens nader bekeek bleek het gehalte groene thee wel heel gering. Er zitten 50 kauwgums (‘dragees’, staat uiteraard weer interessanter) in een potje van 100 gram. Een gompie weegt dus 2 gram. Volgens de ingediënten-lijst bevat elke kauwgum 0,1% (!) groene thee extract. Dat is dus ongeveer 2 duizendste gram per kauwgum (voor het gemak het soortelijk gewicht van de natte vulling gelijk getrokken aan die van het harde omhulsel). Holy milligrams Batman! ‘T kom nie altijd op ’n luizekulleke, maar dit is wel heel weinig…

Mentos voelde waarschijnlijk ook al nattigheid, en de PR-teksten op de verpakking blijven wijselijk uit de buurt van vage gezondheidclaims. Wel lezen we dat het natuurlijke groene thee extract kan bijdragen aan een “zuiver frisse adem” en “een intense sensatie van frisheid in je mond”.
WTF natuurlijk extract!? Hoezo natuurlijk, op natuurlijke wijze verkregen? Is aan die plant gevraagd of ie vrijwillig wat sap wilde doneren? Stomme marketing-afdeling.

De onzin gaat verder: “bevat xylitol, een natuurlijk ingrediënt”. Hu, zit van nature dus in kauwgum? Of is het een ingrediënt van natuurlijke oorsprong? Het wordt inderdaad uit plantenresten gewonnen, maar dat wordt heroïne ook en ik hoor nooit een dealer op straat dat als verkoopargument gebruiken. Die claim snijdt dus geen hout, temeer dat er naast het “natuurlijke” xylitol ook nog een breed boeket aan andere zoetstoffen wordt toegevoegd: mannitol, sorbitol, maltitol, maltitol-siroop, aspartaam, acesulfaam K en sucralose.

Overigens heeft xylitol is wel een gunstige invloed op het tandbederf. Maar daarvoor dient ca. 5 tot 10 gram xylitol verspreid over de dag te worden ingenomen, bijvoorbeeld als kauwgom of zuigtablet.
Volgens de verpakking bevat onze kauwgum 20% xylitol. Dat is dus 0,4g per kauwgum. Dus moet je het liefst gedurende de dag 13 tot 26 kauwgums weg kanen om enig effect te sorteren!
Goed om te weten dat de bijwerkingen van xylitol o.a. diarree en flatulentie zijn. De opties zijn dus duidelijk: uit je bek of je reet stinken. U, de consument, heeft de keuze en daar was het toch allemaal om te doen in de vrije markt.

Van kauwgum word je niet oud, en van groene thee ook niet. Oud word je door niet dood te gaan. Welterusten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *