Raspberry Pi als mediaspeler – update

More pie vicar? Ja verdomd, enkele dagen na deze post verscheen plots type 2B van de Raspberry Pi. Op het eerste gezicht is deze verse Pi niet van de 1B+ te onderscheiden. Het kaartje heeft dezelfde lay-out, alle uitbreidingsmogelijkheden zitten dus op de zelfde plek, zelfs de behuizingen van de 1B+ zijn probleemloos bruikbaar.

Ook kan ie met een verbruik <5W nog steeds toe met een GSM-voeding als energiebron én is de prijs is met ± €36 gelijk gebleven. Maar schijn bedriegt! In alle bescheidenheid huist de Pi 2 nu een heuse 900Mhz quad core Broadcom BCM2836 SoC (was single core 700Mhz) en 1 GB RAM (was 0,5). \|3RD945/\/\! Meer power betekent nog meer mogelijkheden, zowel wetenschappelijk als voor de leute. Bijvoorbeeld retro-heimwee naar je Nintendo N64 of een Playstation 1? Of draai je liever extra-gratis wat moderners?

U begrijpt dat er al snel een test-exemplaar op de redactie lag. De eerste bevindingen: de nieuwe hardware vertaalt zich inderdaad merkbaar in meer snelheid. De installatie van Raspbian via een MicroSD-kaartje ging voorheen met zo’n 2MB/s, nu is dat met 5MB/s. Ook is het werken ermee een stuk prettiger; geen wachttijden meer en het browsen van webpagina’s is niet langer een geduldkwestie.
Maar we hadden het over de Pi als mediaspeler. Anderdaags was er al een aangepaste build van OpenELEC (OE) beschikbaar. Films afspelen ging al top met oude Pi maar OE zelf werkt nu veel vlotterder. Het navigeren door het menu’s, het starten en werken met plugins als YouTube gaat sneller en het gebruik van andere skins is geen beperking meer. “Ja maar Neut, ik mot mate wete, je mot getalle noeme!” OK dan. Een mooie indicator is het starten van de Pi met OpenELEC. Gemeten is vanaf het aanzetten van de Pi tot aan dat OE navigeerbaar is:

Holy quad core Batman! Had de 1B+ met OE zo’n 35 seconden nodig van uit tot aan bruikbaar, 24 met een overclock, versie 2 doet dat in minder dan 15 seconden. Maar geloof mij en mijn stopwatch niet.
Conclusie? Eigenlijk dezelfde als in de vorige test, maar zo stuur ik u niet naar huis: de combinatie van de Raspberry Pi 2 hardware en de OpenELEC software biedt een goedkope maar zeer veelzijdige mediaspeler waar het merendeel genoeg aan zal hebben. Je moeder kan er mee overweg, maar ook de echte nerd kan helemaal los in een bitneukorgie door het eindeloos tweaken van de settings (SSH-alert!), dankzij de vele plug-ins en de levendige online community. More pie vicar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *