Sitecom MD-250

Sitecom MD-250 Network Drive test

Sitecom MD-250Een thuisnetwerk is vaak geen zeldzaamheid meer. Op alles zit tegenwoordig een (draadloze) netwerkaansluiting: PC/Notebooks, GSMs, handhelds, navigatiesystemen, audio- en video-apparaten etc. etc. Voor backups en het delen van data is wat gedeelde storage dan bijna onmisbaar.

Sapperedosio, een produkt-bespreking! Zekers, en wel van de ‘Sitecom MD-250 Network Drive’ waarmee simpel een NASje gemaakt kan worden. Eigenlijk is dit een instant network drive: er moet nog een harde schijf toevoegd worden.

De specificaties
– biedt plaats aan een 3,5″ hoge PATA HDD, max 2 TB,
– SAMBA-server voor filesharing,
– FTP-server om files benaderbaar te maken via internet,
– DHCP-server,
– HDD powermanagement,
– ventilator voor de koeling,
– 10/100 Ethernet UTP poort,
– USB2 poort (voor een directe PC-verbinding).

Assemblage
Wat treffen we aan in de verpakking? De HDD-behuizing incl. voetje, voeding en stroomkabel, UTP- en USB-kabel, borgschroefjes voor HDD, set van 3 (!) boekjes met installatie-instructies (o.a. NL) en een CD-ROM met de configuatie-handleiding (niet in NL).
De assemblage is een kwestie van het losschroeven van de achterkant en het wegschuiven van de boven- en onderdeksel, het plaatsen van de schijf, deze borgen met 2 schoefjes, en de zaak weer samenbouwen. In vijf minuten moet het lukken.
Mocht je geen inwoner van Nerdistan zijn, dan kan je terugvallen op hufter-proof installatie-instructie.

Configuratie
De MD-250 is benaderbaar met een internetbrowser. Zo kunnen IP-adress, DHCP-, SAMBA- en FTP-server worden ingesteld, de schijf worden getest en geformatteerd (alleen FAT32), en de firmware worden bijgewerkt (ons exemplaar had niet de meest recente versie).

Opmerkingen
Het frame en de achterdeksel zijn van een cheapo-deluxe plastic, voor je weet draaien de schroeven dol.
De alu deksels van de behuizing dragen niet direct bij aan de passieve koeling. Dat is jammer, nu wordt daarvoor gebruik gemaakt van een lawaaige fan. Die maakt de MD-250 ongeschikt voor gebruik in werk en hobbyruimtes. Plaatsing in bijvoorbeeld de meterkast, bij het DSL-modem, is een betere oplossing.

Conclusie
Een betaalbare, eenvoudig te installeren en configureerbare oplossing voor een simpel SOHO-NASje, jammer van de lawaaige fan en de goedkope materialen. Alle waar naar zijn geld: €79,- Sitecom.

9 Comments

 1. Beste,

  hoe kan ik de sitecom md-250 instellen dat ik hem via internet kan benaderen?
  De netwerkschijf zit achter een router waardoor ie een als ip-adres 192.168.2.108 heeft meegekregen.

  Een ander euvel is dat ik hem af en toe niet kan benaderen via mijn draadloze laptop (ziet hem dan niet) na uit en weer aanzetten van de drive ziet ie hem weer wel.

  Ik hoop op advies van iemand die er meeer verstand van heeft dan ik.

  Alvast bedankt voor een brichtje per mail.

  Groeten
  Nukem

 2. Wat tips: ik neem aan dat de FTP-functie van de MD-250 aan staat. De default poort 21 kan door je provider geblokkeerd worden, probeer een andere. Geef in je router aan dat het IP address van je MD-250 samen met de door jou opgegeven poort naar buiten mag communiceren (zie manual van je router). Mocht het allemaal lukken, vergeet niet een stevig password te gebruiken, theoretisch kan iedereen MD-250 zien.
  Zelf gebruik ik de FTP-functie niet, dus meer dan dit kan ik je niet vertellen.
  Verbinding: wat gebruik je als DHCP-server? Je router? Zet dan de DHCP-functie op de MD-250 uit.
  Gebruik sowieso een statisch address voor je MD-250, en je kan overwegen dit voor je laptop ook te doen. Gebruik je de laatste firmware zoals beschikbaar op Sitecom.com?

 3. Ik heb hem aan een draadloze Sitecom router hangen en kan hem zonder probleem benaderen onder XP en 2000.

  Onder 95 & 98se krijg ik keurig de mappen te zien, maar zodra ik iets wil overhalen lukt dat niet. Krijg dan de melding: “The speciefied network resource or device is no longer available”. Via FTP, HTTP of ping blijft het ding gewoon benaderbaar.

  Van Sitecom heb ik al de nieuwste firmware gekregen, maar dat haalde weinig uit. Ik ben benieuwd of meer mensen hier last van hebben…. Als oplossing heb ik W9x verbannen uit het netwerkje….:-)

 4. help de md-250 krijg ik niet aan de gang op mijn router een linksys, ik heb alles wat jij schreef gedaan alleen een krijg ik het ip adres niet in de router

 5. De oorzaak lijkt dan in de Linksys-router te zitten. Is die wel juist geconfigureerd (TCP/IP netwerk, DHCP, etc etc)? Ik heb geen Linksys router, dus specifieker kan ik niet zijn.

 6. ik had die ingesteld wachtwoord veranderd. En later ben ik vergeten. Ik heb die reset gedaan. Die wil niet terug naar fabriekingesteld…

  Wat heb ik grote pech…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *