Speedplay Zero test

Met De Omloop is het Europese wielerseizoen 2015 officieus begonnen, een mooi moment voor een gesprekje over trappers pedalen.

De meesten sportfietsers hebben ze wel eens gezien, maar toch hoor ik nog al te vaak: wat heb jij nou voor een trappers, die rondjes, wat zijn dat voor lollies, hoe fietst dat nu? Ze wijzen dan naar de Speedplay Zero klikpedalen. Het is inderdaad een kliksysteem maar van een pedaal kan men eigenlijk niet meer spreken. De hele ‘trapper’ (de set met schoenplaten) is verhuisd naar de schoen en vormt er één geheel mee. Aan de crank blijven de trapas en het ronde schijfje over.

Wat maakt de Speedplay Zero dan zo bijzonder? Allereerste is het pedaal aan beide kanten bruikbaar. Daarnaast beweegt de voet axiaal boven de trapas, heeft meer bewegingsvrijheid en zit dichter bij middelpunt van die trapas. Terwijl door het grote plaatoppervlak de kracht beter verdeeld wordt, kan door de vele afstelmogelijkheden voor iedereen een passend geheel verkregen worden. Aanpassingen zijn onafhankelijk van elkaar mogelijk op al de drie denkbeeldige assen. Zo biedt het pedaal dus een betere ergonomie en een efficiëntere overbrenging van de arbeid. Ook fijn is de hogere maximale hellingshoek in bochten, je kan dus langer blijven trappen voordat een pedaal de grond raakt (kan net het verschil maken in competitie).

Dát zijn die lollies dus. Hoe fietsen ze dan? Bij het wegrijden wordt het grootse voordeel duidelijk: het dubbelzijdig bruikbare pedaal. Je hoeft dus niet hoeft niet naar beneden te kijken, je pedaal met een tikje in de juiste postitie te brengen. Het inklikken is eenvoudig. Plaats de plaat boven pedaal, duw, klik, vast! Uitklikken gaat door de hiel naar buiten te draaien (vergelijkbaar andere pedalen), bij nieuwe pedalen verloopt het wat stroef maar na een paar keer fietsen is dat weg.
De beweeglijkheid van de voet, free floating noemt Speedplay dat, is in het begin wel wennen maar de binding zelf is loeivast en betrouwbaar. Erg goed! Met passend schoeisel en een zool met een hoge stijfheidsindex zijn je voeten één met de trapper, de fiets: the man machine. Zo kan je je techniek nog verder aanscherpen.

De montage van de schoenplaatjes is geen minutenwerk. Eerst wordt de basis gemonteerd, met de meegeleverd set shims kan een perfecte passing verkregen worden met de rondingen van de zool (de basisplaat kan blijven zolang je de schoen gebruikt). Daar bovenop komt het inklikgedeelte en het tenslotte de beschermende metalen plaat. De bijna oneindige afstelmogelijkheden maken het best even passen en meten in het begin, natuurlijk kan je fietsspecialist erbij helpen.

Tip: is je fiets geheel op maat? Vergeet dan niet om je zadelhoogte aan te passen als je overstapt vanaf een ander merk/model, je voeten zitten nu namelijk dichter op de trapas.
Oja, voor de Weight Weenies onder ons: een set pedalen weegt 164g (titanium), 206g (RVS) en 210g (CroMo). De schoenplaten wegen 70g per paar.

Conclusie

Inmiddels heb ik zo’n 6 jaar met deze pedalen gereden, geen defecten, nooit uit het pedaal geschoten, ook niet bij steile hellingen (denk Eyserbosweg ).

Plus:

  • praktisch: blind inklikken beide zijden
  • natuurlijke bewegingsvrijheid.
  • metalen plaatjes: duurzamer dan de plastic plaatjes van andere systemen

Min:

  • duur! (€160,- voor de RVS versie ). Ook de schoenplaten zijn duurder (gaan wel langer mee)
  • montage complexer en tijdrovend

Eindoordeel:
rating: 4 van 5 bijen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *