Papilio machaon

Papilio Machaon

Europa zucht onder een warme zomer, mussen vallen van het dak, de rouw-advertenties voor de grijze medemens stuwen de winsten van kranten op tot ongekende hoogten en de boeren klagen (op zich een goed teken).

Iedereen loopt maar te mekkeren en te klagen, maar er gebeuren ook mooie dingen. De warmte zorgt bijvoorbeeld ook voor hoog bezoek aan ons land: de Koninginnepage is weer gesignaleerd! Deze week kwamen er meldingen uit Zeeuws-Vlaanderen, maar de eerste foto’s komen uit Zuid-Oost Roosendaal…

Koninginnepage (Papilio machaon)

Deze fraaie page is, of was liever gezegd, Nederlands grootste dagvlinder. Hij werd alleen nog waargenomen in het uiterste zuiden van ons land en wel op de Sint-Pietersberg vlak tegen de Belgische grens aan.

Koninginnepage (Papilio machaon)In 1990 zag ik toen daar 2 exemplaren sierlijke zweefvluchten maken. En nu in 2006 omdat wij toevallig een fantastische zomer beleven, krioelt het van kapellen, zandoogjes, dikkopjes, gamma-uiltjes en meer van dat schoons. Heel, heel toevallig stond ik erbij en daar kwam hij aanvliegen, inderdaad echt majestueus. Met een noodgang een spurt (edit 3 GAZET: op zich al bijzonder!) naar binnen gemaakt om de camera te halen, in de hoop dat hij er nog zou zijn. En liever nog, dat hij zich liet fotograferen. Na ongeveer 10 minuten verliet hij de buddleia en met een fraaie boog naar boven vloog hij verder.

Drie dagen later. Weer een koninginepage die laag over de planten in de tuin bleef zweven om plotseling met een krachtige slag uit het zicht te verdwijnen.

(Koninginnepage: tekst en foto Theo Neutelings)

 

Koninginnepage (Papilio machaon)Vandaag (edit: 29/7/06), drie stuks gezien. Hier een geluksopname waarbij een mannetje een nectar zuigend vrouwtje ontdekt. Opgenomen bij diafragma 5.6, 1/2000 sec, 200 mm, bij vrij harde wind!
Vervolg: mannetje dwong vrouwtje de lucht in. Beide draaiden in steeds kleiner worden cirkels de lucht in (volgens boek tot 20 m). Vervolgens lieten deze twee zich plotsklaps loodrecht uit de lucht vallen en kwamen ergens in de bosjes van de straat terecht (door de zw-wind waren ze afgedreven).
Ze helaas niet meer gezien. Mogen wij gaan spreken van een beginnende koninginnepageplaag?

Theo.

2 Comments

  1. Wij eten nog geen vlinders, * maar* het geeft weer gespreksstof . Soms zie ik mijn echtgenoot ineens naar binnen vliegen, mij bijna omverlopend… om zijn camera te pakken. _ “Ik zie een hele mooie”_ !!!! ( vlinder)

    🙂

  2. Gisteren in de tuin aangetroffen op de Spirea 2 ligusterpijlstaartrupsen. Verleden jaar ook 2 in de sering. De vlinder komt dus ook voor in Drenthe, Schoonebeek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *